Behandeling na een beroerte

U bevindt zich hier: Beroerte Ľ Behandeling beroerte

De behandeling na een beroerte

De behandeling van een beroerte kan onderscheiden worden in drie fasen. De acute fase, de revalidatiefase en de chronische fase. Er is in de Verenigde Staten ook een nieuwe behandeling, die binnen 3 uur gegeven moet worden: het oplossen van bloedstolsels.

Oplossen bloedstolsels

De eerste 3 uur na het krijgen van een beroerte, kan het oplossen van het bloedstolsel ervoor zorgen dat de schade aan het hersenweefsel beperkt blijft. Dit heet trombolyse. Op het moment van schrijven is deze behandeling nog niet officiŽel geregistreerd in Nederland als behandelingsmethode, maar in de Verenigde Staten wordt deze behandeling deels met succes toegepast. Er kunnen natuurlijk wel complicaties optreden zoals bloedingen.

Acute fase

Als de verschijnselen van een beroerte zich voordoen, komt de patiŽnt Ė soms via de huisarts Ė in het ziekenhuis terecht. Hier wordt lichamelijk onderzoek verricht, wordt de patiŽnt optimaal verpleegd, wordt een eventuele behandeling ingezet en kan begonnen worden met de revalidatie. Deze eerste, acute fase duurt ongeveer 10 dagen. In veel ziekenhuizen is een zgn. stroke unit/service.

Revalidatiefase

Na de eerste, acute fase kan de patiŽnt meestal gaan revalideren. Dit kan thuis gebeuren, maar ook in een verpleeghuis of revalidatiecentrum. Ouderen komen vaker terecht in een verpleeghuis en jongeren in een revalidatiecentrum. Ongeveer 40% van de patiŽnten komt hier terecht. 20% van de patiŽnten heeft uiteindelijk blijvende verpleging nodig.

De revalidatie start zo snel mogelijk na de beroerte. Het precieze programma hangt af van de zwaarte van de beroerte en welke delen er beschadigd zijn/welke functies gestoord zijn. Bij de behandeling zijn o.a. de volgende zorgverleners betrokken: revalidatieartsen, fysiotherapeuten, logopedisten, verpleegkundigen, ergotherapeuten, psychologen, de eigen huisarts en maatschappelijk werkers.

Afhankelijk van de leeftijd wordt de zwaarte van het programme bepaald, waarbij in principe geldt: hoe jonger, hoe zwaarder.

Chronische fase

Vaak zijn er na de revalidatie nog altijd gevolgen van een beroerte. Zo kunnen er blijvend problemen zijn met het denk- en reactievermogen en kunnen eenvoudige handelingen nog ingewikkeld zijn (zoals aankleden en eten bereiden). Dit wordt vaak niet goed begrepen door de omgeving en ook voor de patiŽnt zelf kan dit psychische problemen geven. -->
U bevindt zich hier: Beroerte Ľ Behandeling beroerte
(advertenties)
Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Beroerte.info toe aan je favorieten! Favorieten
(advertenties)