Lotgenotencontact

Het lotgenotenforum van Beroerte.info is een forum waar lotgenoten elkaar steunen, informeren en helpen. Gun elkaar daarbij de ruimte en wees vriendelijk voor elkaar.

Beroerte.info is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de reacties op dit lotgenotenforum noch voor de inhoud van andere websites die hier genoemd worden. Klik hier voor ons moderatorbeleid.

LET OP: Deze website is geen vervanging van een officieel medisch consult. Als u klachten heeft, adviseren wij u ten sterkste om met uw eigen behandelend arts of huisarts contact op te nemen. U kunt uw medische vragen natuurlijk ook stellen in de rubriek 'Vragen'. U krijgt dan antwoord van onze medisch specialist.

(advertentie)

Sanne

Geschreven op: Vrijdag 6 December 2019 om 21:04
Ongepast of beledigend?

Beste lezer,

Mijn naam is Sanne en ben vierdejaars student Oefentherapie. Ik vind het erg spannend om dit hier te vragen omdat ik niet weet of u het prettig vind dat ik dit hier vraag.

Voor het afronden van mijn studie moet ik een businessmodel maken waarvoor ik uw hulp kan gebruiken. Voor nu is deze businesscase geheel fictief maar uiteindelijk zal het een businessmodel worden waar ik na mijn afstuderen eventueel serieus mee aan de slag wil gaan.

Het idee van mijn businesscase is groepslessen aanbieden waarin ADL-taken (Algemeen Dagelijks Leven) geoefend worden, denk hierbij aan handelingen die dagelijks uitgevoerd worden (zelfverzorging, huishoudelijke taken, en basis bewegingen als bukken/tillen/zitten/staan). Deze groepslessen kunnen aangeboden worden op het moment dat er een ontslag uit het ziekenhuis/revalidatiecentrum plaatsvind maar er nog wel ondersteuning nodig is bij het (opnieuw) aanleren van de ADL-taken. Op dit moment zie ik verschillende trajecten voor me, voor de patiŽnt alleen, voor de naaste(n) van een patiŽnt (waarbij het de lessen vooral gefocust zullen worden op voorlichting en informatie uitwisseling, ook naasten onderling) en momenten waarop zowel patiŽnt als naaste(n) samen zullen komen. Hierdoor is er ook meteen sprake van lotgenoten onder elkaar, zowel voor patiŽnt als voor naaste(n).

Om mijn businesscase te kunnen schrijven moet ik er natuurlijk achter komen of hier Łberhaupt behoefte aan zou zijn vanuit patiŽnt ťn naaste(n).Hiervoor heb ik uw hulp nodig! Bij deze de vraag aan u:

Zou u hier behoefte aan hebben (gehad) in de fase dat u net weer thuis kwam? Heeft u op of aanmerkingen op mijn idee?

Indien er vragen zijn of iets niet duidelijk is, laat het mij dan gerust weten.

Met vriendelijke groet,
Sanne 

Reacties op dit bericht:


Geschreven door: Jan op Dinsdag 7 Januari 2020 om 21:54 Ongepaste reactie?

Ik zou wel een paar opmerkingen willen plaatsen.
Het valt mij op dat de zorg niet overal het zelfde is bijvoorbeeld niet iedereen kan na afloop van de revalidatie zijn schoenenveters knopen. Bijvoorbeeld Max Pam journalist van de Volkskrant of die leraar die tegen tram aanreed in Amsterdam en leraar van het jaar werd, die kon ook zijn schoenveters niet knopen. Voor man een met geveterde schoenen een basisvaardigheid. Ik heb dat geleerd tijdens de fysiotherapie. Daar en tegen buiten de revalidatie periode wilde geen enkele fysiotherapeut mij helpen met trainen om weer voldoende vaardig te worden om een auto te kunnen besturen. Wij kunnen niets met restverschijnselen. Men moet na een hersenbloeding een gezondheidsverklaring invullen en gekeurd worden door een bevoegde arts en deze verklaring opsturen naar het CBR. Ik ben zelf maar de slag gegaan en ben na keuring weer geschikt bevonden om te rijden. Bij Martine Bijl dacht de Neuroloog dat hij er verstand van had en zei tegen haar Nee mevrouwtje als ik kijk naar de beschadiging die u heeft op gelopen kunt nooit meer auto rijden. Zie haar boek Rinkeldekink.Toen ze het juiste traject te pakken had werd ze door de bevoegde keuringsarts goed gekeurd en het CBR verleende haar weer toestemming te gaan rijden. Weerman Peter Timofeef heeft in het zelfde revalidatiecentrum gezeten als Martine Bijl en ik maar hij heeft een eitje leren pellen en zijn kont leren afvegen. Terwijl deze vaardigheden mijn ooit zijn geleerd. Ik heb dat allemaal zelf moeten leren na mijn revalidatieperiode. Dat leer jij toch nooit meer! Je hebt tenslotte een jaar de tijd om het maximale er uit te halen? En dan is het over? Dan leer je niets meer. Iedereen praat elkaar na met deze onzin. Nederland loopt achter.
https://www.youtube.com/watch?v=mNYq1dFihwk
Daarom zou ik als ervaringsdeskundige het volgende willen voorstellen;
Ten eerste pleit ik er voor dat er een uniforme check lijst komt met welke basisvaardigheden waar een CVA revalidant op gecheckt zou moeten worden. Heren dragen meestal schoenen met veters en dames dragen een BH, dat het in ieder geval ter sprake komt, indien nodig. Het zou het rendement van de zorg ten goede komen. Je kunt dan in ieder geval zeggen dat het ter sprake is geweest maar niet van toepassing was of juist wel. Een soort kwaliteitsmeting voor je het revalidatiecentrum verlaat, in de nabespreking voor het ontslag wordt de lijst meegenomen. Een lijst die de revaldant ook zelf kan checken, ik word nu wel ontslagen maar ik heb mijn schoenenveters nooit leren strikken, hoe kan dat? Nu bepaalt men zelf hoe men de individuele patiŽnt behandeld. En ieder revalidatiecentrum stelt zijn eigen normen. Een beetje old school. De CVA patiŽnt kan niet naar het Malieveld
Ten tweede dat duidelijk is waar het onder valt; ergo therapie of fysiotherapie. Wie heeft zijn zaken niet op orde of juist wel. Men is de hele dag bezig met opleiden van studenten, arts assistenten of fysiotherapiestudenten maar men kijkt nauwelijks naar het rendement voor de patiŽnt, die moet na driemaanden het revalidatiecentrum verlaten wegens een bedden tekort of de ziekenfondsvergoeding is dan op. Is uitbehandeld maar wat zijn de criteria?
Ten derde kan de CVA patiŽnt dan ook zien na het ontslag waar ze verder nog aan werken moet en eventueel aanvullende hulp regelen. Nu valt men in een zwart gat na het revalidatiecentrum. Menig hoogleraar erkent dat. Nazorg is een onontgonnen terrein.
Nu is de zorgorganisatie slechts aan overheidsrichtlijnen gebonden en niet aan kwaliteitsrichtlijnen die door een consumenten organisatie kan worden gecheckt. De cva patiŽnt is de zwakkere partij omdat ze toch al de weg kwijt is en dient beter beschermt te worden.
Het zou in zoín geval niet mogelijk zijn dat de neuroloog op de stoel van de keuringsarts gaat zitten en vervolgens zijn eigen tarief hanteert met een verkeerd oordeel zoals beschreven in Rinkeldekink van Martine Bijl en niet ter verantwoording wordt geroepen.
Er is nog een hoop te doen voor de cva patiŽnt.
Succes Sanne.


Reageer nu op dit bericht:

Let op! Alle vragen en antwoorden worden geÔndexeerd door diverse zoekmachines. Als u niet wilt dat uw persoonlijke gegevens via internet gevonden kunnen worden, dan moet u deze zeker niet in uw vraag verwerken.

Als u medische informatie aanhaalt die niet uit uw persoonlijke omgeving komt, dan is een bronvermelding gewenst. Uiteraard is het de bedoeling dat de medische informatie die u noemt naar uw beste weten de juiste is. Het is niet de bedoeling dat u reclame maakt op dit forum.

Lees voordat u reageert ook onze huisregels.

Disclaimer over bijwerkingen: U kunt als patiŽnt zelf uw bijwerking melden bij het Lareb. Het Lareb verzamelt alle bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins in een databank. Door het melden van een bijwerking draagt u bij aan de veiligheid van geneesmiddelen en vaccins. Melden gaat eenvoudig via het online meldformulier.

Typ uw naam en uw bericht in en druk daarna op 'Voeg bericht toe'.

Uw naam: 
   
Uw bericht: 


(advertenties)
Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Beroerte.info toe aan je favorieten! Favorieten
(advertenties)